گلهای فصل بهار که اغلب به شکل گلدانی عرضه میشوند، عبارتاند از بنفشه، زنبق، لاله، نرگس، اطلسی، شببو، سنیرر، سنبل، میمون، سیکلمن، پامچال و ختمی. انتخاب نوع گل به سلیقه خودتان بستگی دارد اما خوب است درباره هر یک از آنها اطلاعاتی داشته باشید تا بهتر بتوانید در این باره تصمیمگیری کنید.
فراموش نکنید که همه گیاهان گلدار به نور فراوان نیاز دارند. بنابراین هیچیک از آنها برای خانههای کمنور مناسب نیستند. بعضی از آنها با تمامشدن دوره گلدهی برای همیشه با شما خداحافظی میکنند و به قول معروف، همین پنج روز و شش باشند. برای مثال میمون، اطلسی، سنیرر، شببو و بنفشه عمر زیادی ندارند اما سیکلمن، سنبل، نرگس، زنبق و لاله که دارای پیاز هستند، پس از گلدهی این امکان را به وجود میآورند که باز هم سال دیگر از پیازهایی که دارند استفاده کنیم. بنابراین اگر با آشنایی کامل نسبت به قابلیتهای گلها، آنها را تهیه کنیم، بهتر میتوانیم آنها را مورد استفاده قرار دهیم.
پیش از انتخاب گل به این نکته توجه کنید که واقعا چه هدفی درباره خرید گلدانهای گل دارید! اگر مقصودتان هدیه به دوستان و آشنایان باشد، بهتر است انواع سرگل را انتخاب کنید. اما در صورتی که بخواهید گل را در خانه نگهداری کنید، بهتر است آنهایی را خریداری کنید که هنوز دارای غنچه هستند و گلهایشان کاملا باز نشده است. بدون شک غنچههای نرگس در آیندهای نه چندان دور، یعنی پس از دو یا سه روز باز خواهند شد. در حالی که وقتی همه گلهای نرگس شکفته باشد، به زودی عمر گلهایش به پایان میرسد.
انتقال گل به گلدانهای زینتی
وقتی گیاهان گلدار را به خانه آوردید، آنها را به محل پرنور منتقل کنید و با خاک اطراف ریشه، آنها را درون گلدان مناسب یا باغچه بکارید. روز اول مقدار کمی آب روی گلهایشان بپاشید و آنها را آبیاری کنید. در ضمن، برگهای زرد و گلهای پژمرده را با قیچی قطع کرده و گلهای سالم را نگهداری کنید.
گلآرایی
چند پیشنهاد برای گلدان گلهای ریشهدار:
1) با توجه به سلیقه خود گلدان بزرگتری با ابعاد، جنس و فرم مناسب فضای خانه تهیه کرده و مجموعهای از این گلها را به داخل آن انتقال دهید.
2) اغلب گلهای بهاری در گلدانهای سفالی به صورت مجزا عرضه میشوند. اگر از این ترکیب سفال و گل لذت میبرید، تعدادی از آن گلدانها را در کنار هم و در داخل یک سینی مناسب چیده و روی میز در گوشهای از فضای خانه بگذارید.
3) بهطور معمول، انتقالدادن گلها به گلدانهای دیگر سبب آسیبدیدگی گلها میشود. برای این منظور، دو راهکار وجود دارد: یا میتوانید گلدانی بزرگتر تهیه کرده و گلها را با همان گلدانهای کوچک گلی یا سفالی در کنار هم قرار دهید و یا در داخل گلدان بزرگتر چیده و روی آن خاک ریخته و در نهایت گلدانها را با خزه پر کنید.
معرفی چند گل بهاری
1) پامچال: نام این گل، گل نوروز است. در هوای خنک رشد بهتری دارد و در گرمای تابستان از بین میرود. نیاز به خاک قوی و مرطوب دارد و به زهکشی خاک نیز بسیار حساس است. شما میتوانید این گل زیبا را جعبهای بین چهار تا پنج هزار تومان خریداری کنید.
2) بنفشه: بنفشه از جمله گیاهان معروف است که در فصل بهار به حداکثر گلدهی میرسد. این گل مقاوم به سرما است و به همین دلیل، بیشتر مورد پسند همگان واقع میشود. بنفشه جعبهای با قیمت هزار تا 1500 تومان به فروش میرسد.
3) نرگس: نرگس از جمله گیاهان پیازی بسیار محبوب است. انواعی از آن که گلهای ریزتری دارند، بسیار معطرند. در مناطق معتدله میتوان پیاز نرگس را در ماههای مهر و آبان در فضای بیرون کاشت و در مناطق سردتر باید این کار را اواخر تابستان انجام داد. برگهای نرگس نسبت به برف و سرما مقاومند و پس از رفتن سرمای زمستان همزمان با شروع سال نو گلهای زیبای آن میشکفند.
4) مینا: گل مینا به رنگهای سفید، سرخ و قرمزرنگ وجود دارد و نیاز به محلهای آفتابی و تا حدودی سایهدار دارد. میتوانید آن را در فواصل کوتاه در چمن بکارید. قیمت جعبهای این گل زیبا نیز بین 1300 تا 1600 تومان است.
5) میمون: گل میمون به صورت خوشهای از گلهای رنگی روی این گیاه تیره ظاهر میشود و زیبایی خاصی دارد. گل میمون نیاز به محلهای آفتابگیر دارد. البته حاشیههای نیمه سایه نیز برای آن مناسب است. ................................................6) همیشه بهار: این گیاه گلهای درشت به رنگ زرد یا نارنجی دارد و اغلب در اواخر تابستان و بهار به گل مینشیند و به راحتی نیز از طریق بذر تکثیر میشود.
گلدانهای پشت پنجره
پیلئا pilea
این گیاه دارای گونه های متعددی است که به نامهای پیله آی آلومنییومی
یا پیله آی هندوانه ای معروف می باشند. گونه های مختلف پیله آ ممکن است
که حداکثر رشدشان به 10سانتی متر برسد که جهت نگهداری در لبه ی پنجره ها
وروی میزهای کوچک گیاهان ایده آلی هستند. شکل برگهایشان به صورتی که خاص خود آنها است پف کرده بود که با در نظر گرفتن رگبرگهای گود وفرورفته ای شبیه به لحاف را مجسم می نماید.
طریقه پرورش:
1- نور: میزان نیاز نوری این گیاه حدود چهار مد شمع می باشد که این میزان نور به صورت فیلتر شده و غیر مستقیم به گیاه می رسد .
2- درجه حرارت مطلوب در روز بین 20-18 و در شب بین 25تا28 درجه سانتی گراد می باشد.
3- آبیاری : خاک گلدان ها را بایستی همیشه به وضوح مرطوب نگه دارند.
4- روش تکثیر این گیاه استفاده از روش تقسیم ریشه ویاقلمه زنی ساقه می باشد که می توان در اوایل بهار گیاه تازه ای به وجود آورد.
5- تعویض گلدان دراین گیاه کمتر صورت می گیرد وآنها رامعمولا در گلدانهای 90تا120 سانتی متری نگهداری می کنند در صورت لزوم این کار رادرفصل بهار انجام می دهند.
6- نوع خاک را 1/ 2 پیمانه خاک رس ، یک پیمانه ماسه شکسته شده ویک پیمانه یا دو پیت موس ترکیب می کنند. ( پیت موس همان خاک برگ + مواد ضدعفونی کننده وقارچ کش است )
یک راهنمایی : از آنجایی که این گیاه پس از مدتی پخش وپلاوبه اصطلاح ولوی شوند می توان در هنگام لزوم نوک شاخه ها را هرس جزئی نمود وبه این طریق آن را همیشه جوان نگه دارید.
خانواده بگونیاسه با برگهای زیبا و رنگین توجه همه را جلب میکند. این خانواده از لحاظ ارقام و اعداد گستردگی فراوانی دارد. گرچه گفته می شود که این گیاه اولین بار در آمریکای جنوبی کشف شد، ولی ظاهراً گیاه نام خود را مدیون یک گیاه شناس فرانسوی به نام شارل پلومیهCHARLES PLUMIER است که برای مشاهده و مطالعه این گیاه که به فراوانی در هائیتی(جزایر کارائیب) می روید از اقیانوس اطلس عبور کرد. این گیاه نیز به نامMICHEL BEGON حاکم وقت آن جزیره، بگونیا نامیده شد.
منشأ بگونیا جنگلهای گرم و مرطوب است. تنوع تعداد گونه های بگونیا شناسایی آن را مشکل کرده است. خصوصیات خانواده بگونیاسه مربوط به عدم وجود تقارن برگی است، برگهای گیاهان خانواده بگونیا تقارن مشخصی ندارند.
1- ریشه افشان؛
2- ساقههای قطور و ریزوم مانند؛
3- پیازی.
- ساقه کاملاً مشخص، نسبتاً قطور و بلند؛
- برگها به تناوب روی ساقه قرار دارند؛
- ریشههای افشان و نسبتاً سطحی دارند؛
- بی تفاوت به طول روز.
از آنجا که این گیاهان به طول روز بیتفاوت اند در تمام فصول سال گلدار هستند.
بهترین و شاخصترین بگونیاسه مربوط به زیر خانواده ریشه افشان، بگونیای سمپر فلورانس یا بگونیای همیشه گلدار است. برگهای سبز براق، گلهای قرمز بسیار شفاف و ساقه کشیده دارد. این گیاهان در همه شرایط عمومی منازل و گلخانهها، قابل کشت و کار و نگهداری هستند. ساقههای آن در داخل آب به راحتی ریشه میدهند و در داخل ماسه نیز خیلی سریع و کمتر از 7 روز ریشه میدهند. این بگونیاها انواع مختلفی دارند.
برای پرورش بگونیای همیشه گلدار، یک خاک مناسب با بافت متوسط، و محلی دور از تابش مستقیم آفتاب مناسب است.
- ساقه مشخصی ندارند؛
- ساقه به شکل ریزوم تغییر شکل داده؛
- برگها رنگ و شکل متفاوتی دارند.
یکی از بگونیاهای برگ ریزوم دار، بگونیای پشت برگ قرمز است که سطح رویی برگهای آن حالت مخملی دارد. در بگونیاهای ریزومدار، ساقه به شکل ریشه تغییر شکل داده است و برگها بر روی ریزومها به شکلهای مختلف خود نمایی میکنند. بیش از 800 گونه بگونیا متعلق به این گروه میباشد که از نظر ریزوم و نقش و نگار برگ با هم متفاوتند.
بگونیای پشت برگ قرمز را نمیتوان در منزل نگهداری کرد زیرا به خاک بسیار سبک و محیطی با رطوبت نسبی 70 تا 75 درصد نیاز دارد.
بگونیاهای ریزوم دار تحت نام عمومی بگونیا رکس شناخته میشوند (اولین بار رکس متوجه دو رگه بودن آنها شد). بگونیاهای دو رگه برگهای رنگین یا فلسهای کرکدار روی برگ دارند. برخلاف دسته اول، به وسیله تقسیم ریزوم و قلمه های برگی تکثیر می شوند. علاوه بر این با برگ کامل هم تکثیر می شوند.انواع بگونیاهای رکس عبارت اند از: بگونیای رکس نقرهای و بگونیای رکس قهوهای.
این بگونیاها ساقه خودرویی به شکل پیاز دارند. پیازها از نوع پیازهای حساس به سرما بوده و در زمستان در انبار نگهداری می شوند. دارای برگهای درشت و گلهای رنگین هستند. این گیاهان کاربرد فضای سبزی و چشم اندازی دارند. در کشور ما بگونیای پیازی کم است، زیرا گیاه احتیاج به خاکی با PH اسیدی و تابستان های مرطوب دارد ولی در کشور ما تابستانها گرم و خشک است بنابراین در فضای سبز کشت و کار مناسبی ندارد.
بهترین شرایط برای نگهداری این گیاه، وجود یک خاک مرطوب کاملاً اسیدی و به دور از نور مستقیم آفتاب است. به دلیل سهولت در تولید گیاهان دو رگه، بگونیاها ارقام فراوانی دارند. ..........
وضعیت قرار گیری گلها در بگونیاها طوری است که گلهای نر و ماده بر روی یک بوته قرار دارند و از نظر همزمانی رسیدن دایره گرده و کلاله هیچ مشکلی نیست در نتیجه تولید بذر به وفور صورت می گیرد. بگونیاهای همیشه گلدار به وسیله بذر به راحتی قابل تکثیر هستند.
گیاه بسیار خطرناک "دیفن باخیا" که اکثر جا هادر منازل و دفاتر نگهداری می شود بسیار سمی بوده و می تواند به مرگ افراد بویژه کودکان منجر شود.
گیاه بسیار خطرناک "دیفن باخیا" که اکثر جا هادر منازل و دفاتر نگهداری می شود بسیار سمی بوده و می تواند به مرگ افراد بویژه کودکان منجر شود.در صورتی که قطعه ای از برگ آن خورده شود انسان را می کشد - دست زدن به برخی از انواع آن بعد از تماس با چشم انسان را کور می کند.
.در صورتی که قطعه ای از برگ آن خورده شود انسان را می کشد - دست زدن به برخی از انواع آن بعد از تماس با چشم انسان را کور می کند.
این گیاه مانند برگ انجیری بسیار سمی است و باید از دسترس نوزادان و کودکان نوپا که احتمال می دهید برگ های آن را به دهان بگذارند، دور نگهداشته شود در صورت بلعیده شدن، به دهان و زبان آسیب می رساند و شخص قادر به تکلم نیست.
نام فارسی اصیل این گل ، دیفن باخیا است که اشاره به سمی بودن برگ آن دارد. گیاهی است برگ زینتی. زادگاهش برزیل است. ساقه ها نرم و آبکی و نقش و رنگ برگها سبز رنگ بوده و آراسته به لکه های سفید کرمی و زرد کمرنگ است که از دو طرف برگ دیده می شوند. ساقه ها غالبا بدون انشعاب و برگهای انتهایی همیشه در حال رشد و فعالیت می باشند و برگهای پایینی به تدریج ریزند و ساقه حالت سخت به خود می گیرد. نسبت به عدم تهویه هوای اتاق و آبیاری بیش از اندازه حساس است