داروهای حجم دهنده مدفوع: داروهای حجم دهنده مدفوع شامل پسیلیوم، متیلسلولز، کلسیم پلیکربوفیل و سبوس غلات هستند. ................
درمان اولیه سندرم روده تحریکپذیر، همیشه شامل استفاده از مکملهای حاوی فیبر است. البته مجموع مطالعات نشان دادهاند هیچ کدام از ترکیبات حجم دهنده مدفوع در نهایت اثربخشی بالایی ندارند. داروهای حجم دهنده مدفوع در مقادیر درمانی میتوانند موجب بروز عوارضی مانند نفخ، دردشکمی و احساس ناراحتی در شکم شوند. بنابراین باید به بیمارانی که قصد استفاده از ترکیبات حجمدهنده را دارند، به خصوص در بیماران با سابقه نفخ توصیه کرد میزان مصرف ترکیبات حجمدهنده را کمکم به دوزاژ درمانی برسانند تا احتمال بروز عوارض جانبی به حداقل برسد. پسیلیوم در گروه b تقسیمبندی داروها در دوران بارداری قرار دارد.
__________________..............................................................................
مبتلایان به سندرم روده از مصرف قهوه اجتناب کنند
دادن اطمینان به بیمار و توضیح دقیق ماهیت بیماری و چگونگی اجتناب از مواد غذایی محرک اولین قدمهای مهم در مشاوره و تغییر رژیم غذایی است.
احتمال درد در ناحیه زیر شکم 25 درصد و یا قسمت راست شکم 20 درصد و یا سمت چپ شکم 20 درصد و یا زیر انتهای نخاع 10 درصد باشد درد معمولا حملهای بوده که امکان دارد بسیار خفیف وغیرقابل توجه و یا بسیار شدید و آزار دهنده باشد.
علائم این بیماری را اتشاع شکم، افزایش آروغ، نفخ شکم، سوزش سردل، تهوع و استفراغ است و دادن اطمینان به بیمار و توضیح دقیق ماهیت بیماری و چگونگی اجتناب از مواد غذایی محرک اولین قدمهای مهم در مشاوره و تغییر رژیم غذایی بیماران مبتلا به سندرم روده است.
بیماران مبتلا از مصرف موادی همچون قهوه، حبوبات و کلم خودداری کرده و برای درمان دارویی می توان از داروهای ضد اسپاسم 30 دقیقه قبل از مصرف غذا، داروهای آنتی کولیدژیک و داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای استفاده و شیوههای جراحی برای این بیماران توصیه نمی شود.
آنها از استرسهای روانی و هیجانات شدید پرهیز کرده و به عنوان یک کار آزمایی درمانی بیمار باید تشویق شود که هر نوع ماده غذایی که موجب بروز علایم بیماری یا شدت آن می شود از رژیم غذایی خود حذف کند و در ضمن پزشک معالج باید به بیماران توصیه کافی و دقیق از ماهیت بیماری، سیر خوش خیم بیماری بدون عارضه و بی خطر بودن بیماری بدهد.....................................................................................................................................این بیماران غذاهای نفاخ از جمله حبوبات، میوه، سبزی وشیر که ممکن است تشدید کننده علائم باشد را باید کمتر مصرف کنند.
.......................... بی.بی.سی: پژوهشگران میگویند بیماری سندرم روده تحریکپذیر یا آی.بی.اس میتواند مربوط به حساسیت به برخی از غذاها باشد.یافتههای پژوهشگران نشانگر وجود آنتیبادی ضدمواد غذایی نظیر گندم، گوشت گوساله، گوسفند و خوک و سویا در خون افراد مبتلا به بیماری آی.بی.اس است
__________________
اخیرا نقش عفونتهای رودهی در تحریک این بیماری ثابت شده است، زیرا که این عفونتها در صورت عدم درمان قطعی تغییرات و واکنشهایی در سیستم گوارش ایجاد میکنند که این امر به نوبه خود باعث طولانی شدن روند بیماری در افراد خواهد شد.
....................................................................سندروم روده تحریک پذیر انقباضات منظم کولون را سبب می شود. به طور طبیعی این امر می تواند دفع مدفوع را به فاصله نیم تا یک ساعت پس از صرف غذا سبب شود. در فرد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (ibs) تمایل شدید به دفع می تواند زودتر روی داده و با درد، دل پیچه و اسهال همراه باشد.بسیاری از مردم می گویند که علائم آنها با خوردن برخی غذاها آغاز می شود. در نتیجه باید غذاهایی را که آغاز علائم را سبب می گردند، شناسایی نموده و از مصرف آنها خودداری کرد. تغییر رژیم غذایی علائم ibs را در 50 تا 70 درصد افراد بهبود می بخشد. این غذاها شامل موارد زیر هستند: فرآورده های لبنی، کافئین، غذاهای چرب، سبزیجاتی مانند لوبیا و بروکلی که گاز تولید می کنند، غذاهای حاوی شیرین کننده هایی چون سوربیتول و فروکتوز، غلات و الکل.قبل از تغییر رژیم غذایی، از غذاهایتان در طی چند روز یادداشت بردارید تا ببینید کدام غذا علائم را سبب می شود. ممکن است بخواهید برای اتخاذ راهکارهای سودمند با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. این راهکارها می توانند موارد زیر را دربرگیرند:
1- نوشیدن 6 تا 8 لیوان آب در روز: به ویژه اگر اسهال دارید این کار مفید است. مصرف نوشابه های کربونه می تواند به دلیل وجود گاز، ناراحتی را افزایش دهد.
2- خوردن مقدار بیشتر فیبر: فیبر غذایی اغلب در کاهش علائم ibs هم در بیماران مبتلا به اسهال و هم در مبتلایان به یبوست کمک کننده است. غلات و نان های سبوس دار، میوه ها و سبزیجات منابع غنی از فیبر هستند. آغاز یک رژیم غذایی غنی از فیبر می تواند تولید گاز و نفخ را برای چند هفته ای افزایش دهد. مکمل های غذایی می توانند در کاهش یبوست و نیز اسهال موثر باشند.
3- خوردن وعده های کوچک غذا به دفعات بیشتر: حجم زیاد غذا می تواند دل پیچه و اسهال را سبب شود.
4- مصرف غذاهای حاوی باکتری های مفید از قبیل ماست یا مکمل های اسیدوفیل: برخی افراد مصرف این مواد را کمک کننده می یابند. تحقیقات نشان می دهد که افزایش باکتری های مفید می تواند به بازگشت تعادل فلور (محیط میکروبی) روده به وضعیت طبیعی یا پیشگیری از اتصال باکتری های مولد بیماری به دیواره روده پیشگیری کند.
? درمان های مکمل
برخی مبتلایان به ibs درمان های مکمل را مناسب می یابند: درمان گیاهی شامل بابونه، نعنا و زنجبیل در کاهش درد دستگاه گوارش موثر شناخته شده است. این نکته اهمیت دارد که قبل از مصرف هر داروی گیاهی با پزشکتان مشورت کنید.
مکمل های غذایی حاوی باکتری های طبیعی روده نظیر اسیدوفیل ها و لاکتوباسیل ها که دو یا سه بار در روز مصرف شوند، می توانند در برقراری تعادل در میزان باکتری های طبیعی روده و کاهش گاز و نفخ موثر باشند.
ورزش منظم از قبیل قدم زدن می تواند استرس را کاهش داده و دفع مدفوع را تسهیل نماید. ماساژدرمانی نیز می تواند در کاهش اثرات استرس مفید باشد. هیپنوتیزم روش درمانی دیگری است که می تواند برای ibs مد نظر قرار بگیرد. هیپنوتیزم می تواند در کمک به مبتلایان به ibs در کنترل استرس و اضطراب و تقویت مهارت های مرتبط مدنظر قرار بگیرد. کارآزمایی های کنترل شده تصادفی متعدد نشان داده اند که هیپنوتیزم در بهبود کارکرد روده، کاهش درد و نفخ شکمی و ارتقای سلامتی موثر بوده است. این روش درمانی پرهزینه تر از داروهای سنتی است، اما بهبود با آن دوام بیشتری دارد.تسکین علائم با روش هایی چون تمرکز، درمان های بیوفیدبک، آرامش بخشی عضلانی و ماساژدرمانی گزارش شده است.
? توصیه های عملی
سندرم روده تحریک پذیر یک اختلال کارکردی است، بدین معنی که به چگونگی عملکرد روده و نه عیب ساختمانی مرتبط می شود. از این رو درمان علائم، کلید اصلی کاهش درد و ناراحتی است.
برای برطرف کردن علائم یا پرهیز از آنها می توانید:
1- از مصرف غذاهای مشکل ساز پرهیز کنید. الکل، شکلات، کافئین و شیرین کننده های عاری از شکر مانند سوربیتول و مانیتول می توانند آغاز علائم را سبب شوند. غذاهای پرچرب نیز می توانند علائم را بدتر کنند. در برخی افراد فرآورده های لبنی می توانند مشکل ساز باشند.
2- به رژیم غذایی خود فیبر اضافه کنید. فیبر می تواند یبوست و نیز اسهال را کاهش دهد. از آنجایی که خود می تواند مولد گاز و دل پیچه باشد پزشکان توصیه می کنند که آن را به تدریج به رژیم غذایی خود بیفزایید. میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار غنی از فیبر هستند. مکمل های حاوی فیبر نیز می توانند کمک کننده باشند.
3- در فواصل منظم غذا بخورید. خوردن غذا در فواصل منظم می تواند کارکرد روده ها را بهبود بخشد.
4- وعده های کوچک غذایی را به دفعات بیشتری مصرف کنید. وعده های بزرگ می توانند دل پیچه و اسهال را سبب شوند.
5- مقدار زیادی آب بنوشید.
6- به طور منظم ورزش کنید. بسیاری از بیماران بهبود علائم را فقط با قدم زدن به مدت نیم ساعت در روز گزارش می کنند. ورزش همچنین در کاهش استرس موثر است.
7- سطح استرس را کاهش دهید. راه های لازم شامل مشاوره، تمرکز، ورزش منظم، آرامش بخشی عضلانی، تنفس عمیق ، بیوفیدبک (بازخوردزیستی) و هیپنوتیزم است.
8- داروهای ضداسهال و داروهای ملین را که بدون نسخه پزشک به فروش می رسند، با احتیاط مصرف کنید. این داروها برای مصرف زیاد و طولانی مدت ساخته نشده اند. با پزشکتان مشورت کنید.
..................................................اگر شیروفرآورده های لبنی برای شما دردسرایجاد می کند، عدم تحمل به لاکتوز دارید. اگر بدن شما نتواند لاکتوز ، قند موجود در شیر را تحمل کند، لبنیات ممکن است علایم شما را بدترکنند.اگر این مورد وجود داشته باشد باید مصرف شیر و سایر فرآورده های آنرا محدود کنید. هم چنین می توانید برای تحمل لاکتوز، لاکتاز را بصورت قرص یا شربت مصرف کنید.می توانید قرصهای لاکتاز (مثلا لاکتید) را از داروخانه ها { البته با نظرپزشک معالج خود }تهیه کنید. اگر لازم است شیر مصرف نکنید، سبزیهای با برگ سبز تیره زیاد بخورید یا قرص کلسیم استفاده کنید. دریافت کلسیم کافی بخصوص برای جوانان و زنان لازم است
آیا لبنیات مشکل را بیشتر می کند؟
لبنیاب در صورتی که بیمار مشکل آنزیم Lactose داشته باشد میتواند علائم بیماری را شدید کنند. در این صورت باید از لبنیات پرهیز کرد و یا مقدار دریافتی آنرا به حداقل رسانید. و لیکن بهتر است ابتدا با پزشک خود در این باره مشورت کنید و بدون جهت لبنیات را از رژیم خود حذف نکنید.
__________________
__________________